MHC Heesch verduurzaamt met nieuw zuinig FieldFlow-waterveld

MHC Heesch verduurzaamt met nieuw, zuinig FieldFlow-waterveld

Voor de hockeyers van MHC Heesch zal het even wennen zijn dat er komend seizoen geen sproeiers meer nodig zijn om hun waterveld nat te maken. Deze zomer legt Antea Sport er namelijk een modern, duurzaam FieldFlow-waterveld aan. Eén van de belangrijke kenmerken van dit waterveld is het ingenieuze ondervloeiingssysteem, dat het veld van onderaf constant en gelijkmatig vochtig houdt.

Geslaagde pilot

Na een geslaagde pilot bij de stichting Let’s Stick Together (een consortium van de drie Haagse clubs HDM, HCKZ en HGC) is de tijd rijp om de doorontwikkelde versie van FieldFlow verder uit te rollen. “We staan open voor verenigingen die interesse hebben in dit veld”, zegt Tijs van Lierop. De projectmanager Zuid-West van Antea Sport is vanaf het eerste uur betrokken bij de ontwikkeling van het innovatieve FieldFlow-waterveld. “We wilden goed monitoren hoe het veld zich zou houden, zowel ’s zomers als ’s winters. Hockey is immers bij uitstek een relatiemarkt en daarom zijn we voorzichtig geweest met het direct uitrollen van deze innovatie."

Geen kinderziektes meer

De pilot in Den Haag bracht nog een aantal kinderziektes aan het licht. Die zijn er inmiddels uitgehaald. Tijdens een stroomstoring ontbrak er bijvoorbeeld een waarschuwingssignaal. Daardoor kwam het pilotveld een keer droog te staan. Sindsdien brandt er een groene lamp als de vochthuishouding op orde is. Ook is het oorspronkelijke systeem vereenvoudigd, om de aanschaf toegankelijker te maken. Het pilotveld was namelijk voorzien van extra aanvoerleidingen die het watermanagementsysteem nogal kostbaar maakten.

Meer drainage in het hockeyveld zelf

De doorontwikkelde versie van FieldFlow werkt daarom niet langer volledig elektrisch met sensoren. In plaats daarvan functioneert het systeem op basis van drukverschil. Ook wordt iets meer drainage in het veld zelf aangebracht. “Dankzij onze ervaring in Den Haag weten we zeker dat alles goed zal functioneren”, aldus Van Lierop.

Flinke besparing op water en stroom

Eén van de grote voordelen van het FieldFlow-systeem is z’n efficiency. FieldFlow verbruikt 66% minder stroom en zelfs 83% minder water dan een regulier waterveld. Daarmee is FieldFlow een duurzaam en onderhoudsvriendelijk alternatief. Bovendien toont het watermanagementsysteem z’n praktische waarde bij de groei van alg en mos. Deze kunnen snel en eenvoudig uit de mat worden gespoeld door simpelweg het waterniveau tijdelijk te verhogen.

Goede afvoer bij hevige regenval

Onder de toplaag van het hoogwaardige Edel ID-veld bevindt zich een waterdichte onderlaag die is voorzien van drainagebuizen. Deze constructie zorgt voor een goede waterafvoer bij hevige regenval. Zo kan het veld nooit onder water komen te staan. Op de waterdichte onderlaag ligt een ET-layer die zorgt voor de snelle en dynamische spelbeleving, waar watervelden bij uitstek om bekendstaan.

Ook bij vorst bespeelbaar

Ten opzichte van reguliere watervelden heeft het FieldFlow-veld nog een belangrijk voordeel. Waar reguliere watervelden ’s winters droog moeten staan, kan het FieldFlow-waterveld zelfs na nachtvorst nog gewoon worden bespeeld. Omdat de beregening van onderaf plaatsvindt, hebben weersomstandigheden zoals de zon en de wind bovendien geen invloed op de vochthuishouding van het FieldFlow-veld.

Veiligheid gewaarborgd

Dat de beregening bij FieldFlow van onderaf komt, betekent ook dat sproeiers in de uitloop ontbreken - en dus ook geen obstakel meer kunnen vormen. Tegelijkertijd is ook de veiligheid van de spelers gewaarborgd: er ontstaan tijdens de wedstrijden immers geen droge plekken meer en zowel de bespeelbaarheid als de speleigenschappen van het FieldFlow-veld zijn gedurende de hele wedstrijd hetzelfde. Hierdoor wordt het risico op blessures aanzienlijk verkleind.

In samenwerking met tophockeyers ontwikkeld

Het FieldFlow-waterveld is voorzien van een hoogwaardige Edel ID-grasmat. Deze is in samenwerking met tophockeyers ontwikkeld en staat onder andere bekend vanwege z’n hoge balsnelheid en perfecte balstuit. Ook de stabiliteit, de uitstekende grip en de hoge slijtvastheid zijn belangrijke voordelen van het Edel ID-hockeyveld. Het hoge watervasthoudende vermogen draagt bovendien bij aan het lage waterverbruik. Sterker nog: het Edel ID-veld is volgens de FIH-standaard goedgekeurd om zelfs geheel zonder water te worden bespeeld. Nederlandse spelers ervaren echter graag een kleine hoeveelheid water tijdens het spel, weet Antea Sport uit ervaring.

Geen sproeipauzes meer

Een ander voordeel voor hockeyclubs is dat FieldFlow-velden intensiever kunnen worden bespeeld. Door de continue bevochtiging van onderaf zijn er immers geen sproeipauzes meer nodig. Dat betekent dat er in de praktijk al snel één of twee extra wedstrijden per dag kunnen worden gespeeld.

Circulair hergebruik van water

FieldFlow is vooral ook heel duurzaam. Dankzij de waterdichte onderlaag verdwijnt het water niet in de bodem, maar wordt het circulair hergebruikt. Daardoor hoeft er maar heel sporadisch nieuw water te worden aangevoerd. Om het waterverbruik nóg verder te reduceren, is FieldFlow ook verkrijgbaar in combinatie met StoreFloor, een andere innovatie van Antea Sport. Deze grote waterbuffer ligt onder het veld en vangt overtollig regenwater op. Dit water kan vervolgens gedoseerd worden afgevoerd, maar ook worden hergebruikt voor de bevochtiging van het hockeyveld.

Mooi en duurzaam alternatief

De internationale hockeyfederatie FIH streeft op termijn naar ‘waterloze’ watervelden. Duurzaamheid en gelijke hockeykansen voor iedereen zijn de belangrijkste beweegredenen achter dit voornemen. Het Edel ID-veld speelt hier heel mooi op in en is volgens de FIH-standaard goedgekeurd om geheel zonder water te bespelen. Om toch te voldoen aan de Nederlandse vraag naar water is FieldFlow eigenlijk een geweldige innovatie: de kleine hoeveelheid water die Nederlandse hockeyers graag zien, wordt met FieldFlow met bijna 85% gereduceerd.

Heeft u vragen? Léon Smeets Projectmanager Zuid
06-51541535