Waterveld zonder beregening: Antea Sport legt hockeyveld met ondervloeiingssysteem aan

Waterveld zonder beregening: Antea Sport legt hockeyveld met ondervloeiingssysteem aan

Een waterveld zonder beregening is één van de laatste innovaties van Antea Sport. Bij stichting Let’s Stick Together in Den Haag werd de eerste versie van dit bijzondere kunstgras hockeyveld aangelegd.

Hockeyveld met beregening van onderaf

Het bijzondere aan FieldFlow – zoals het innovatieve hockeyveld heet – is het ondervloeiingssysteem. Dit zorgt ervoor dat het water van onderaf in het kunstgras wordt gebracht, waardoor het veld constant en gelijkmatig vochtig blijft. Sensoren naast het veld meten en reguleren het waterniveau en geven de beheerder automatisch een seintje als het waterniveau niet op peil staat. Vervolgens kan er worden bijgestuurd en blijft het veld nog zes uur lang prima bespeelbaar.

Doordachte opbouw

Tijdens de ontwikkeling van FieldFlow zijn diverse testen uitgevoerd om de doorlatendheid van de fundatie werd geanalyseerd. Op basis daarvan is een waterdichte betonnen onderlaag ontwikkeld, waarop een e-layer is aangebracht. Deze basis zorgt voor een hockeyveld met perfecte speeleigenschappen en garandeert dat de eigenschappen van het kunstgrasveld voor langere tijd behouden blijven.

Afzonderlijk aangestuurd en geschakeld

Ook de beregening van het hockeyveld is ingenieus uitgedacht. Alle in- en uitlaatkleppen worden afzonderlijk aangestuurd en geschakeld. De benodigde hoeveelheid water wordt toegevoerd via het buffersysteem van hockeyclub HDM, dat samen met HCKZ en HGC de stichting Let’s Stick Together vormt. Het regenwater wordt opgevangen in een buffertank en overtollig regenwater wordt teruggeleverd aan HDM. Drainbuizen die op de betonnen onderlaag zijn aangebracht, zorgen voor een soepele afwatering.

Algen en mos uit het hockeyveld gespoeld

Ook tijdens onderhoud aan het hockeyveld toont FieldFlow z’n praktische kant. Door het hockeyveld onder water te zetten, kunnen vervuiling, algen en mos eenvoudig uit de mat worden gespoeld. En waar watervelden tijdens een vorstperiode normaliter leeg staan, lijkt het water dankzij FieldFlow ook tijdens vorst gewoon in het veld te kunnen blijven staan. “Tijdens de vorstperiode in deze winter is het water niet bevroren”, licht Tijs van Lierop, projectmanager, toe.

Optimale speeleigenschappen bij maximale veiligheid

Doordat het hockeyveld continu nat blijft, garandeert FieldFlow optimale speeleigenschappen. Zelfs bij nachtvorst is het hockeyveld nog gewoon bespeelbaar. Bovendien is het veld ongevoelig voor wind, doordat de beregeningsinstallatie ontbreekt. Ook sproeiers in de uitloop vormen geen obstakel meer. Tegelijk is ook de veiligheid van de hockeyers gewaarborgd. Een perfect hockeyveld dus voor deze stichting, die een topkwaliteit trainingscentrum wil creëren voor de drie deelnemende hockeyverenigingen. Let’s Stick Together heeft als doel om de talenten van de drie deelnemende verenigingen te ondersteunen naar een hoger niveau.

Hockeyers positief over het nieuwe waterveld

Het nieuwe Edel ID hockeyveld, afkomstig van Edel Grass en geïnstalleerd door J&E Sports, werd in september in gebruik genomen. Hockeyers reageren er positief op en ook de gemeente Den Haag kijkt met een goed gevoel terug op de samenwerking met Antea Sport, licht Sjors Lolkema toe: “Bij het Top Training Center van de stichting Let’s Stick Together hoort ook een tophockeyveld. De gemeente Den Haag heeft diverse gesprekken gevoerd om te inventariseren of de markt klaar was om innovatieve technieken toe te passen. Uiteindelijk is de keuze op Antea Sport gevallen. Het fijne aan de samenwerking is dat we als gemeente werden meegenomen in de uitdagingen die Antea Sport tegenkwam. Als gemeente konden we volop meedenken bij de totstandkoming van het uiteindelijke hockeyveld.”

Heeft u vragen? Tijs van Lierop Projectleider West
06-21187008