Tennisbanen

Uw tennisbaan
in vertrouwde 
handen

Tennisbanen

Een tennisbaan moet intensief bespeeld kunnen worden en de behoefte aan tennisbanen die ook ‘s winters bespeelbaar zijn, groeit. Hoe ziet uw ideale tennisbaan eruit? Antea Sport helpt u graag om uw wensen te vertalen in de juiste tennisbaan die perfect bij uw tennisvereniging past. Als lid van de Vereniging van Tennisbaanbouwers Nederland kunt u op ons bouwen!

Uw tennisbaan in vertrouwde handen

Er liggen vele honderden tennisbanen van Antea Sport verspreid over heel Nederland. Dat zoveel tennisverenigingen kiezen voor een tennisbaan van Antea Sport, komt onder meer doordat Antea Sport méér verzorgt dan alleen het plannen en aanleggen van nieuwe tennisbanen. Ook de renovatie van en het onderhoud aan uw tennisbaan zijn bij Antea Sport in vertrouwde handen. Desgewenst kunnen wij uw tennisbanen zelfs verplaatsen naar een andere accommodatie! Zo nemen we u als totaalaanbieder alle zorg rondom uw tennisbanen uit handen.

Het visitekaartje van uw tennispark

Een tennisbaan van Antea Sport is het visitekaartje van uw tennispark. Ongeacht welke ondergrond uw voorkeur heeft, bent u met een tennisbaan van Antea Sport altijd verzekerd van een hoogwaardig veld, zowel optisch als technisch. Alle baansoorten worden namelijk uitgebreid getest, omdat we bij Antea Sport werken vanuit een visie waarin plezier en prestaties centraal staan. Daarbij geven we niet alleen de toplaag, maar ook de (minstens zo belangrijke) onderlaag de aandacht die de baan verdient.

Kiest u voor een gravelbaan of gaat u voor een all weather kunstgrasbaan?

Welke baansoort het meest geschikt is voor uw vereniging, is afhankelijk van diverse factoren. Naast uw wensen en eisen nemen we in ons advies ook zaken mee als speeleigenschappen, onderhoud, levensduur en (exploitatie)kosten. Wat ook van belang is, is of u de banen ook in het winterseizoen en bij regen wilt blijven bespelen. Verder kijken we ook samen met u hoe we de beschikbare ruimte op uw tennispark zo functioneel en efficiënt mogelijk kunnen benutten.

Van gravel tot kunstgras als ondergrond

Bij Antea Sport verzorgen we de aanleg van tennisbanen in zowel gravel als ook kunstgras:

 • Gravel
 • Gravel onder afschot
 • Zandkunstgras
 • Zandkunstgras rood

Gravelbanen van Antea Sport

Gravelbanen zijn geliefd vanwege hun hoge speelcomfort. Ook tennisbond KNLTB stelt dat er nog geen ondergrond is die de speeleigenschappen van gravel evenaart. Gravel geniet de voorkeur vanuit het oogpunt van spelplezier, speltechnische eigenschappen en spelontwikkeling. Niet voor niets is de gravelbaan de meest voorkomende tennisbaan in Nederland.

Gravel bestaat uit een mengsel van gemalen baksteen en gebroken materiaal dat afkomstig is uit de keramische industrie. Het is een halfverharding die, ondanks het ontbreken van bindmiddelen, wel stabiliteit biedt. Doordat gravelbanen tot de langzame baansoorten behoren, worden er doorgaans langere rally’s op gespeeld. Hierdoor worden tennissers getriggerd om hun spin, tactisch inzicht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen.

Gravel is vochtgevoelig en daardoor niet bespeelbaar bij vorst, dooi en aanhoudende regen. Met goed onderhoud zijn gravelbanen in de rest van het jaar wel gewoon bespeelbaar. Per speelseizoen bedraagt de bespelingsintensiteit van een gravelbaan zo’n 1.300 uur. Daarbij vergt een gravelbaan relatief veel onderhoud: gravel is aan slijtage onderhevig en vooral het speelklaar maken van de banen in het voorjaar is een onderhoudsintensieve aangelegenheid.

Prestige Gravel-banen: gravel onder afschot van Antea Sport

Prestige Gravel is een speciaal type gravel. Qua speeleigenschappen en dieprode kleur is Prestige Gravel volledig vergelijkbaar met reguliere gravelbanen, maar er is méér. Met name de stabiliteit van Prestige Gravel is formidabel. Dit is te danken aan de speciale, fijne samenstelling.

De toplaag van Prestige Gravel is harder dan op een traditionele gravelbaan en daarom wordt bij Prestige Gravel spanbelijning gebruikt. Doordat deze belijning in de winter blijft zitten, is Prestige Gravel een seizoensverlengende oplossing waarop ook bij zachte winterse omstandigheden kan worden getennist. Alleen onder zware winterse omstandigheden (extreme neerslag, sneeuw, vorst en opdooi) kan Prestige Gravel niet worden bespeeld.

Prestige Gravelbanen worden gebouwd onder een zijdelings afschot van 0,4% tot 0,6%. Hierdoor wordt regenwater niet alleen verticaal afgevoerd via het drainage-systeem, maar ook horizontaal naar een lijngoot. Na een regenbui kan Prestige Gravel daarom snel weer worden bespeeld.

Een ander voordeel van Prestige Gravel is dat het relatief onderhoudsvriendelijk is. Om Prestige Gravel speelklaar te maken, volstaat het om de baan op te ruwen, af te strooien (om het afschot in stand te houden) en te walsen. Eén keer in de vijf jaar vraagt Prestige Gravel om intensief voorjaarsonderhoud.

Ten opzichte van conventioneel gravel biedt Prestige Gravel de volgende voordelen:

 • Hogere stabiliteit
 • Minder onderhoud
 • Sneller te bespelen na regen
 • Seizoensverlengend
 • Betere balstuit, slagsensatie en snelheid

Kunstgrasbanen van Antea Sport

Kunstgrasbanen bieden twee belangrijke voordelen ten opzichte van gravelbanen. In de winter blijft een kunstgrasbaan gewoon bespeelbaar, doordat kunstgras niet opvriest. Daarnaast is een kunstgras tennisbaan, ingestrooid met zand, zeer onderhoudsvriendelijk. Antea Sport heeft twee typen kunstgrasbaan: Edel Elite LSR en TennisPro.

Edel Elite LSR is een degelijk type zandkunstgrasbaan: deze baan is vrijwel altijd bespeelbaar en laag in onderhoudskosten. Daarom wordt deze kunstgrasbaan gezien als een goed alternatief voor een gravelbaan. Weliswaar is de directe investering voor deze kunstgrasbaan wat groter, maar door de grote bespelingscapaciteit vallen de kosten per speeluur juist lager uit.

TennisPro is een bijzonder soort zandkunstgras tennisbaan. Ten opzichte van Edel Elite LSR beschikt TennisPro over kortpolig kunstgras met een zeer hoge vezeldichtheid. In de praktijk resulteert dit in een snellere baan en nog betere stuiteigenschappen. Bovendien heeft TennisPro als gevolg van de hoge vezelbezetting een veel intensere, vollere kleur. Dankzij de lage instrooihoogte, de dichte mat en de rode kleur heeft de baan de looks van een gravelbaan. Desgewenst kan TennisPro ook in de kleur groen worden geleverd.

De kunstgras tennisbanen van Antea Sport bieden de volgende voordelen:

 • Uitstekende sporttechnische eigenschappen (vlakteligging, balgedrag, stabiliteit, hoog spelcomfort, laag blessuregevaar).
 • Grote bespelingscapaciteit (all weather).
 • Onderhoudsvriendelijk: beregenen is niet nodig.

TennisPro Vision-banen: zandkunstgras rood van Antea Sport

TennisPro Vision is met recht een huzarenstukje. Deze inventieve kunstgras tennisbaan verenigt de voordelen van gravel en kunstgras in één baan. Met TennisPro Vision heeft Antea Sport een onderhoudsarme all weather tennisbaan ontwikkeld met speleigenschappen die vergelijkbaar zijn met een gravelbaan. TennisPro Vision heeft een stroef en stabiel oppervlak en biedt goede mogelijkheden om te glijden, een prima balstuit en een goed zichtbare balafdruk.

Ook qua uitstraling heeft de TennisPro Vision tennisbaan van Antea Sport veel weg van een gravelbaan. TennisPro Vision is opgebouwd uit een rode stabiliteitsmat, ingestrooid met rood keramisch zand, en heeft daarmee de looks van een gravelbaan. Daarentegen is TennisPro Vision beduidend onderhoudsvriendelijker dan een gravelbaan. Beregenen is bijvoorbeeld niet nodig en TennisPro Vision is onder nagenoeg alle omstandigheden bespeelbaar.

TennisPro Vision onderscheidt zich op vier vlakken:

 • Vezeldichtheid: bij de samenstelling van de stabiliteitsmat (die het keramische rode zand stabiliseert) is een uitgekiende vezelbezetting gekozen. De fijne, intensief en egaal verdeelde vezels zorgen voor de juiste baaneigenschappen. Het spelgedrag is voorspelbaar en spelers kunnen eenvoudig en gecontroleerd naar de bal glijden.
 • Keramisch rood zand als speellaag: de stabiliteitsmat wordt tot net boven de vezel gevuld met rood keramisch zand. De tennisser speelt dus niet op de vezels, maar op het zand. Hierdoor is de balafdruk goed zichtbaar en kan de speler gecontroleerd naar de bal glijden. Het rode keramische zand is speciaal gebrand, waardoor de kleurechtheid is gewaarborgd. Omdat geverfd zand sterk terugloopt in kleur en waterdoorlatendheid, maken wij uitsluitend gebruik van het rode, speciaal gebrande keramische zand.
 • Originele vezels van TenCate Grass: speciaal voor TennisPro Vision ontwikkelde TenCate Grass deze unieke vezels. De juiste garendikte is noodzakelijk om de stabilisatie van het rode keramische zand optimaal te houden en om slijtage tot een minimum te beperken.
 • Belijning: de belijning wordt bij TennisPro Vision op een speciale manier aangebracht. Hierdoor is de zichtbaarheid van de belijning onder alle omstandigheden gewaarborgd.
Recent nieuws
Meer lezen

“Mensen blij maken, dat is onze passie”

Jaarlijks vertrouwen tientallen gemeenten en tennisclubs uit heel Nederland de aanleg of...

Gepubliceerd in Tennisbanen , Padelbanen , Nieuwbouw , Renovatie
Meer lezen

Sportvelden op sportpark Spieringhorn ondergaan grote metamorfose

Op sportpark Spieringhorn in Amsterdam heeft Antea Sport meerdere sportvelden vernieuwd. Drie...

Gepubliceerd in Nieuwbouw , Renovatie , Voetbalvelden , Hockeyvelden , Tennisbanen
Meer lezen

Tennis- en padelparken steeds mooier dankzij specialisten van Antea Sport

Met een ervaren team van betrokken en gedreven specialisten maakt Antea Sport...

Gepubliceerd in Tennisbanen , Padelbanen , Nieuwbouw