Duurzaam tot in hun vezels: Antea Sport loopt voorop in duurzame sportvelden

Duurzaam tot in hun vezels: tot voor kort waren de sportvelden van Antea Sport dat al in figuurlijke zin. Inmiddels mag je dat zelfs letterlijk nemen: met Edel Athmos biedt Antea Sport een nieuw kunstgrassysteem met vezels die voor 50% uit gerecyclede kunstgrascomponenten bestaan. “Met Edel Athmos kunnen we gemeenten en sportverenigingen nóg beter helpen hun accommodatie te verduurzamen”, aldus Gosewin Bos.

Jarenlange innovatiesamenwerking

Edel Grass en Antea Sport werken al jarenlang samen aan een intensief innovatieprogramma. Beide partners hebben hun eigen innovatiefocus: Edel Grass focust zich op het kunstgras en Antea Sport op het systeem en daaraan gerelateerde zaken (warmtewinning uit sportvelden, zonnepanelen op sportvelden et cetera). Vanuit deze intensieve innovatiesamenwerking is ook de behoefte aan re-use en recycling ontstaan. De Edel Athmos-vezel is een uniek resultaat van een innovatietraject van Edel Grass tezamen met verschillende gespecialiseerde industriepartners.

Betere trekkracht en dimensionale stabiliteit

Het nieuwe Edel Athmos-systeem wordt geproduceerd uit een revolutionair garen met een kern van gerecycled kunstgras, omsloten door nieuw PE-materiaal. Beide elementen vormen gezamenlijk één sterke vezel. Ook de Edel Xero backing coating, die eveneens onderdeel uitmaakt van het innovatietraject en toegepast wordt op het Edel Athmos-systeem, is voor 43% vervaardigd uit gerecycled kunstgras. Vergeleken met traditionele latex heeft deze backing zelfs een betere trekkracht en dimensionale stabiliteit. Bovendien vergt deze coating minder grondstof, waardoor er onder andere in het droogproces veel energie wordt bespaard.

Een besparing van 43,3% op de MKI

De toepassing van dit complete kunstgrassysteem in een sportveld levert gedurende de levensduur van het systeem een totale besparing op van 43,3% op de milieukostenkalender (MKI) ten opzichte van een traditioneel systeem. “Daarmee is dit systeem uitermate geschikt voor gemeenten en verenigingen die concreet invulling willen geven aan hun duurzaamheidsdoelstellingen”, vertelt Bos. Aan het eind van de levensduur is het complete systeem bovendien recyclebaar.

Glansrijk geslaagd voor de FIFA-test

Alles wijst erop dat het eind van die levensduur nog heel ver in de toekomst ligt: het nieuwe systeem van Edel Grass heeft glansrijk 15.000 cycli op de Lisport XL doorstaan. Ter illustratie: dat is het dubbele aantal van de norm waaraan een kunstgrassysteem moet voldoen om te worden erkend voor het Quality Turf Program van wereldvoetbalbond FIFA. Het duurzame karakter van Edel Athmos zit ‘m dus niet alleen in het gebruik van gerecyclede materialen, maar ook in de lange levensduur.

Materialen zorgvuldig geselecteerd

De extreme slijtvastheid van het kunstgrassysteem van Edel Grass is het gevolg van een nauwkeurig en zorgvuldig proces om de kwaliteit van het materiaal te waarborgen. Dat begint al bij het vaststellen uit welke materialen een te recyclen kunstgrasmat bestaat. Dit wordt vervolgens tijdens het hele recyclingproces geregistreerd. Alleen materialen die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen, halen een niveau dat gelijkwaardig is aan het niveau van nieuwe grondstoffen. De materialen in het Edel Athmos kunstgrassysteem, waarvan de kwaliteit onafhankelijk wordt gemeten, voldoen volledig aan de gestelde eisen voor de productie van hoogwaardige nieuwe kunstgrasgarens.

Eenvoudig verduurzamen via je sportveld

Het duurzame kunstgrassysteem biedt dus prachtige mogelijkheden voor gemeenten en verenigingen om hun sportaccommodatie te verduurzamen. “Veel gemeenten en verenigingen staren zich blind op hun gebouwen als ze hun accommodatie willen verduurzamen”, signaleert Bos. “Ze wringen zich in allerlei bochten om maar die nul op de meter te krijgen. Dat vergt vaak allerlei complexe aanpassingen, terwijl je je accommodatie ook slim en eenvoudig via je sportvelden kunt verduurzamen. Dit nieuwe systeem is daar opnieuw een heel concreet voorbeeld van. Zodra we eenmaal over zulke oplossingen in gesprek raken, gaat er een wereld voor hen open.”

Duurzaam in iedere dimensie

Niet alleen óp het sportveld liggen concrete mogelijkheden om je sportaccommodatie te verduurzamen, benadrukt Bos. “Ook naast en zelfs onder het sportveld biedt Antea Sport vindingrijke innovaties die op een compromisloze manier helpen met het verduurzamen van je sportaccommodatie. Met CarbonFix in de onderbouw van het veld kunnen we een sportveld bijvoorbeeld volledig CO2-neutraal aanleggen. En met StoreFloor beschikken we over een waterbuffer die onzichtbaar onder het veld ligt om overtollig regenwater gedoseerd af te voeren en zo wateroverlast te voorkomen. We kunnen zelfs warmte uit kunstgras winnen, waarmee we het clubgebouw en 200 naburige woningen van duurzame energie voorzien."

Meer weten over mogelijkheden om je sportaccommodatie te verduurzamen?

Je sportaccommodatie verduurzamen zonder dat het ten koste gaat van het spelplezier: het kán! Ben je benieuwd hoe je met behulp van je sportveld slim en slagvaardig kunt verduurzamen? Neem contact op met de specialisten van Antea Sport voor meer informatie!

Heeft u vragen? Gosewin Bos Directeur Antea Sport
06-51605828