FieldFlow: hét duurzame waterveld

Hoe ga je als hockeyclub duurzaam met water om zonder consessies te doen op belangrijke punten als spelbeleving, veiligheid en bespeelbaarheid? Met die vraag als uitgangspunt ontwikkelden de specialisten van Antea Sport het FieldFlow-systeem: een slim en innovatief ondervloeiingssysteem dat watervelden van onderaf beregent en allerlei praktische voordelen met zich meebrengt.

Geen sproeiers en waterkanonnen

Op het eerste gezicht is FieldFlow een waterveld als alle andere. Maar wie nog eens goed kijkt, ziet een belangrijk verschil: rondom het veld ontbreken sproeiers en waterkanonnen. Dat brengt ons gelijk bij dé unieke eigenschap van FieldFlow. Bij dit systeem wordt het waterveld namelijk niet op de gebruikelijke manier beregend, maar van onderaf. Daar plukken hockeyclubs op meerdere manieren de vruchten van, weet projectmanager Tijs van Lierop, die actief betrokken was bij de ontwikkeling van FieldFlow.

Revolutionair systeem

“Watervelden zijn voor hockeyers het summum op het gebied van hockeyvelden, maar het waterverbruik is wel een aandachtspunt, zeker in periodes van droogte en beregeningsverboden. Daarom innoveren we bij Antea Sport voortdurend om het verbruik van watervelden terug te dringen. FieldFlow is een revolutionair systeem: het reduceert niet alleen het waterverbruik, maar zorgt tegelijk ook voor meer hockeyplezier. Zo laat FieldFlow precies zien waar we ons bij Antea Sport dagelijks voor inzetten: sportvelden ontwikkelen die enerzijds duurzaam zijn en anderzijds het spelplezier versterken”, aldus Van Lierop.

Prachtige wedstrijden op hoge snelheid

Hij doelt daarmee op diverse praktische voordelen die FieldFlow met zich meebrengt. Eén van die voordelen is de gelijkmatige verdeling van het water. Doordat het water van onderaf in het veld wordt gebracht, kan het immers niet verwaaien. Daardoor is het vochtniveau op alle plekken op het veld gelijk, wat het risico op blessures als gevolg van droge plekken tot een minimum beperkt. Spelers durven dan ook meer voluit te gaan, wat prachtige wedstrijden op hoge snelheid oplevert.

Met tophockeyers ontwikkeld

Aan dat spelplezier levert ook de Edel ID-grasmat een belangrijke bijdrage. Dit hoogwaardige kunstgrasveld werd in samenwerking met tophockeyers ontwikkeld en is binnen de hockeywereld zeer geliefd: niet alleen vanwege z’n hoge balsnelheid en perfecte balstuit, maar ook vanwege de stabiliteit, de uitstekende grip en de hoge slijtvastheid. Daarnaast zorgt het hoge watervasthoudende vermogen dat Edel ID ook bij uitstek geschikt is om bij te dragen aan een lager waterverbruik.

Geen sproeipauzes meer

Een ander voordeel voor hockeyclubs is dat FieldFlow-velden intensiever kunnen worden bespeeld. Omdat het veld continu van onderaf wordt bevochtigd, zijn er immers geen sproeipauzes meer nodig. Slimme sensoren houden het vochtgehalte continu op peil. Dat betekent in de praktijk dat er al gauw twee extra wedstrijden per dag kunnen worden gespeeld, weet ook Edwin van der Heide, initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Let’s stick together. “Het is ideaal dat we niet meer hoeven te sproeien. Dat scheelt een kwartier per wedstrijd, waardoor we over een hele dag één of zelfs twee extra wedstrijden kunnen spelen”, aldus Van der Heide.

High Performance Top Training Centre

‘Zijn’ stichting - een consortium van de drie Haagse hockeyclubs Klein Zwitserland, HDM en HGC - is de gebruiker van het allereerste FieldFlow-veld. De stichting wil toptalenten uit de regio Den Haag een extra trainingsplek bieden waar zij hun talent optimaal kunnen ontwikkelen. Daarvoor heeft de stichting samen met de gemeente een High Performance Top Training Centre gerealiseerd, waar het FieldFlow-veld een belangrijk onderdeel van uitmaakt.

Ook bij vorst bespeelbaar

Het hockeyveld op het High Performance Top Training Centre in de hofstad is inmiddels vier jaar in gebruik. Vooraf voorzag Van der Heide de nodige hoofdbrekens rondom de planning van het veld: “Ga er maar aan staan: één veld dat door drie clubs wordt bespeeld. Gelukkig valt dat in de praktijk reuze mee. Het scheelt al een slok op een borrel dat er geen tussentijdse sproeipauzes meer nodig zijn. Daarnaast is het ook heel praktisch dat we het veld ook bij temperaturen rond het vriespunt gewoon kunnen blijven gebruiken. Dat heeft ervoor gezorgd dat we meerdere wedstrijden konden laten doorgaan die we op een conventioneel waterveld beslist hadden moeten uitstellen. Die doorlopende bespeelbaarheid van FieldFlow is echt een zegen voor ons!”

Zeer onderhoudsvriendelijk

Ook in het onderhoud toont FieldFlow z’n praktische kant. “Hier in Den Haag verzorgt de gemeente het onderhoud van de hockeyvelden Haag, maar naar het FieldFlow-veld hebben ze nauwelijks omkijken”, glundert Van der Heide. “Pas na drie jaar was er sprake van zeer lichte algvorming, maar dat konden we eenvoudig verhelpen door het vochtgehalte iets te verhogen. Daardoor kwam de mat lichtjes onder water te staan en werden de algen zó uit de mat gespoeld.”

Regenwater opvangen en hergebruiken

FieldFlow is niet alleen heel praktisch, maar vooral ook heel duurzaam. Dat zit ‘m in het feit dat het water niet in de bodem verdwijnt, maar circulair wordt hergebruikt. Daardoor hoeft er maar heel sporadisch nieuw water te worden aangevoerd. Om het waterverbruik nóg verder te reduceren, is FieldFlow optioneel ook te combineren met een andere innovatie van Antea Sport: StoreFloor. Deze grote waterbuffer ligt onder het veld en vangt overtollig regenwater op, om het vervolgens gedoseerd af te voeren óf te hergebruiken voor de bevochtiging van het hockeyveld.

Waterveld van de toekomst

Van der Heide is zeer te spreken over FieldFlow. “Het veld heeft zich de afgelopen vier jaar ruimschoots bewezen. Mensen die er voor het eerst op spelen, moeten er wel even aan wennen dat het veld vochtig blijft en na verloop van tijd niet opdroogt, zoals bij reguliere watervelden het geval is. Tegen het eind van de wedstrijd speelt zo’n nat veld net wat zwaarder, ook met het passen van de bal. Gelukkig wennen mensen er snel aan. Iedereen bij Let’s stick together is heel blij met dit veld. Het is doorlopend bespeelbaar, vraagt nauwelijks onderhoud en verbruikt weinig water, terwijl de speleigenschappen van topniveau zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit het waterveld van de toekomst is.”

Heeft u vragen? Tijs van Lierop Projectmanager Zuid West
06-21187008