Slagvaardig verduurzamen met slimme kunstgrasinnovaties van Antea Sport

Het clubgebouw van je sportvereniging én tientallen naburige woningen duurzaam verwarmen door… een kunstgrasveld? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar Antea Sport is al volop bezig met de ontwikkeling ervan. Met deze en andere baanbrekende kunstgrasinnovaties biedt Antea Sport sportverenigingen de helpende hand om via hun sportvelden direct bij te dragen aan een duurzame accommodatie. Zonder concessies, want de sportveldspecialist is er alert op dat spelplezier en duurzaamheid elkaar niet bijten.

Een wereld open

Met een breed scala aan vindingrijke innovaties wil Antea Sport clubs inspireren die worstelen met het verduurzamen van hun accommodatie. “Bij het verduurzamen van hun accommodatie staren veel sportverenigingen zich blind op hun gebouwen. We zien hoe clubs zich in allerlei bochten wringen om maar die nul op hun meter te krijgen. Op zichzelf is dat natuurlijk een heel mooi streven, maar het vergt vaak wel complexe aanpassingen en kostbare investeringen in zaken als isolatie, warmtepompen, zonnepanelen en LED-verlichting. Zodra we met deze clubs in gesprek raken over de slimme mogelijkheden om je accommodatie eenvoudig via de sportvelden te verduurzamen, gaat er een wereld voor hen open”, constateert Gosewin Bos, directeur bij Antea Sport.

Verantwoordelijkheid nemen

De actief betrokken en meedenkende rol die Antea Sport vervult, wordt door sportverenigingen duidelijk gewaardeerd. De sportveldspecialist timmert al jaren succesvol aan de weg als betrouwbare totaalpartner voor ontwerp, aanleg, onderhoud en renovatie van hoogwaardige en onderhoudsvriendelijke sportvelden, waarin optimale duurzaamheid, een lange levensduur en maximale spelbeleving samenkomen. “Spelplezier en veiligheid zijn en blijven onze belangrijkste speerpunten. Tegelijk vinden we het als Antea Sport ook belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen door respectvol met de aarde om te gaan. Bij de ontwikkeling van nieuwe sportvelden en de doorontwikkeling van bestaande velden staat duurzaamheid dan ook steevast hoog op de agenda”, aldus Bos.

Bekroond met prijzen

Dat Antea Sport vol inzet op duurzaamheid, heeft de afgelopen jaren prachtige ontwikkelingen opgeleverd.  Zo rekent de volledig biologisch afbreekbare GreenFill-korrel af met de problematiek rond microplastics op het veld en wordt het Edel ID-hockeyveld geroemd vanwege de snelle en stabiele speleigenschappen in combinatie met het lage waterverbruik. Met recente innovaties als CarbonFix (waarmee Antea Sport een kunstgrasveld geheel CO2-neutraal aanlegt) en GreenMaxx (een volledig composteerbaar kunstgrasveld) heeft Antea Sport zelfs prijswinnaars in de gelederen! Bos ziet het als een prachtige waardering voor de grote toewijding waarmee ‘zijn’ Antea Sport dagelijks bezig is met nieuwe innovaties voor een duurzame toekomst.

Enorme drijfveer

Inmiddels helpen Bos en zijn ervaren team vele tientallen sportverenigingen in heel Nederland met allerlei praktische en vindingrijke kunstgrasinnovaties, waarmee verenigingen op een eenvoudige manier een groot verschil kunnen maken in het verduurzamen van hun accommodatie. “Zowel op als onder het veld hebben we een steeds uitgebreider portfolio met oplossingen die, elk op hun eigen manier, een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond en duurzaam milieu. Wat vooral erg aanspreekt, is dat we met deze innovaties geen concessies doen aan het spelplezier. Het is elke keer opnieuw een prachtige opsteker om van enthousiaste verenigingen terug te krijgen dat we er uitstekend in slagen om duurzaamheid en spelbeleving hand in hand te laten gaan. Dat is voor ons een enorme drijfveer om de ingeslagen weg te vervolgen.”

Groter geheel

Een blik op de innovaties die Antea Sport voor de nabije toekomst in de startblokken heeft staan, laat zien dat het kunstgrasveld steeds nadrukkelijker onderdeel vormt van het grotere geheel: de omgeving rondom het sportveld. Een prachtig voorbeeld daarvan is de innovatie waarmee Antea Sport samen met partner Aendless Energy meedoet aan de door de provincie Overijssel geïnitieerde innovatiecall Startup in Residence: warmtewinning uit kunstgrasvelden. Met dit programma vraagt de provincie bedrijven om energie-innovaties te ontwikkelen die zorgen voor een energieneutraal Overijssel in 2050.

Veelbelovende stap

Met warmtewinning door het bespelen van sportvelden laat Antea Sport zich niet voor het eerst van zijn meest innovatieve kant zien. Op het oog is het een kunstgrasveld als alle andere, maar onderhuids ligt een ingenieus en onzichtbaar systeem dat energie opslaat waarmee niet alleen de clubgebouwen, maar ook tientallen omliggende woningen van warmte kunnen worden voorzien. Temeer omdat het kunstgrasveld gewoon een volwaardig sportveld blijft, wordt deze innovatie gezien als een baanbrekende en veelbelovende stap in de energietransitie.

Oprolbare zonnepanelen

Ook als een veld niet wordt bespeeld, kunnen sportverenigingen er toch duurzame energie mee opwekken. Binnenkort introduceert Antea Sport oprolbare zonnepanelen, die clubs met een druk op de knop over hun sportveld kunnen uitrollen wanneer er niet op wordt gespeeld. Dankzij hun grote oppervlak bieden sportvelden ruimte voor veel zonnepanelen, waardoor verenigingen al snel een grote hoeveelheid duurzame energie kunnen opwekken. Zo benutten sportverenigingen de ruimte op hun accommodatie optimaal.

Goed gereguleerd watermanagement

Naast het faciliteren van een duurzame energievoorziening ontwikkelt Antea Sport ook innovaties voor andere actuele klimaatvraagstukken, zoals waterbeheer. Het bij hockeyclub Let’s Stick Together in Den Haag als pilot geïnstalleerde FieldFlow-ondervloeiingssysteem, dat watervelden van onderaf beregent, is daar een mooi voorbeeld van. Dankzij een vernuftig waterbuffersysteem zorgt FieldFlow niet alleen voor de accommodatie zelf, maar ook voor de omgeving voor een goed gereguleerd watermanagement. In het kader van optimale duurzaamheid maken de specialisten van Antea Sport het systeem momenteel zelfs geschikt voor het hergebruik van water!

Beter, multifunctioneler en duurzamer

Het aanstekelijke enthousiasme waarmee sportverenigingen de innovaties van Antea Sport omarmen, zorgt volgens Bos voor een enorme gedrevenheid om te blijven innoveren. “Bij Antea Sport zitten we nooit stil, maar maken we sportvelden voortdurend beter, multifunctioneler en duurzamer. Het is prachtig om samen met en voor sportverenigingen constructief te werken aan duurzame energie en een gezonde toekomst voor de volgende generaties. Blijven innoveren, daar krijgen wij óók energie van”, vat Bos de motivatie binnen zijn team met een knipoog samen.

Heeft u vragen? Gosewin Bos Directeur Antea Sport
06-51605828