Antea Sport al 70 jaar geworteld als toonaangevend natuurgrasspecialist

Antea Sport al 70 jaar geworteld als toonaangevend natuurgrasspecialist

Het jaar 2021 is een bijzonder jaar voor Antea Sport: de sportveldspecialist viert haar 70-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1951 is het bedrijf – toen nog als Oranjewoud – uitgegroeid tot een begrip in de sportwereld. Vanaf dag één heeft Antea Sport decennialang vele honderden natuurgrasvelden door heel Nederland ontworpen, aangelegd, onderhouden en gerenoveerd. En hoewel Antea Sport tegenwoordig steeds meer verenigingen helpt met kunstgrasvelden, blijft het tegelijk trouw aan haar roots als natuurgrasspecialist. We reden dwars door Nederland en brachten een bezoek aan drie kersverse natuurgrasprojecten.

Sportpark De HEG, Kelpen-Oler

De eerste bestemming van ons ‘rondje langs de velden’ is het Limburgse Kelpen-Oler. Aan de rand van het tussen Weert en Roermond gelegen dorp verrijst het hagelnieuwe sportpark De HEG. Het sportpark vormt de thuisbasis van één van de jongste voetbalverenigingen van Nederland: DFO ’20. Vorig jaar (’20) is de club door fusie ontstaan (DFO) uit de lokale verenigingen GKC, RKHVC en RKESV. Afnemende ledenaantallen en verouderde sportparken brachten de drie Limburgse clubs bij elkaar.

Goede accommodatie om voortbestaan te waarborgen

Omdat de huidige locaties van de drie gefuseerde voetbalclubs verouderd en te klein waren, moest er een nieuw sportpark komen. Projectleider John Janssen van de gemeente Leudal geeft tekst en uitleg over de totstandkoming van het nieuwe voetbalcomplex. “Het zijn belangrijke clubs en ze verdienen een goede accommodatie om het voortbestaan te waarborgen en het voetbal in Leudal mogelijk te maken.”

Vanaf het begin betrokken

Die goede accommodatie kwam er. Antea Sport werd vanaf het begin bij het project betrokken en vertaalde de wensen van de verenigingen en de gemeente in een ontwerp. Zo kreeg sportpark De HEG sinds begin vorig jaar steeds meer gestalte. Inmiddels nadert de realisatie z’n voltooiing en worden de uiteindelijke contouren van het nieuwe sportcomplex steeds beter zichtbaar. Het centraal op het park gelegen clubgebouw en de infrastructuur zijn weliswaar nog in aanbouw, maar de vier voetbalvelden zijn al aangelegd. Drie velden zijn natuurgras voetbalvelden, het laatste veld is een kunstgrasveld.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Voetbalveld - Kelpen-Oler - DFO '20

De drie natuurgras voetbalvelden op sportpark De HEG in Kelpen-Oler zijn ingezaaid en krijgen al kleur

Grote uitdagingen overwonnen

Aan de realisatie van het sportpark ging een aantal grote uitdagingen vooraf. Vooral de ligging van het sportpark, middenin het vengebied Kelperven, zorgde voor de nodige vraagtekens met betrekking tot de bodemstructuur. Deze moest enerzijds voldoende waterdoorlatend zijn, maar anderzijds ook over genoeg draagkracht beschikken. Antea Sport is erin geslaagd om in deze uitdagende omgeving een degelijke en stabiele accommodatie te realiseren.

Samen één

Bestuurslid Dennis in den Kleef kijkt verwachtingsvol vooruit naar de ingebruikname van het nieuwe sportpark. “Het saamhorigheidsgevoel, de prettige omvang en de gezelligheid tussen de leden maken onze verenigingen! Nu speelt de ene in het ene dorp en de ander in een andere. Iedereen ziet elkaar straks vaker. We zijn dan echt weer samen één!”

Ontmoetingscentrum CGN, Almelo

Ook op onze tweede bestemming blijkt waarom Antea Sport is uitgegroeid tot een betrokken en betrouwbare totaalpartner voor innovatieve en duurzame sportaccommodaties. In het buitengebied van Almelo realiseert de regionale christelijke geloofsgemeenschap CGN Almelo een nieuw ontmoetingscentrum. Een gebrek aan ruimte voor sport, spel en ontspanning rondom de huidige zaal, in het centrum van Almelo, vormde één van de redenen om naar een nieuwe accommodatie op zoek te gaan.

Brede kennis over ontwerp, aanleg en onderhoud

Bij het nieuwe ontmoetingscentrum beschikt CGN Almelo straks over een prachtig natuurgrasveld. Vanwege de brede kennis over ontwerp, aanleg en onderhoud besloot de stuurgroep om Antea Sport te betrekken bij de aanleg van dit sportveld. Daarbij hebben specialisten van Antea Sport allereerst uitgebreid onderzoek gedaan naar de bestaande bodemopbouw en de terreinomstandigheden. Vervolgens is er een plan van aanpak opgesteld, waarin zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de aanwezige grondsoorten.

Duurzame aanpassingen aan de ondergrond

Bij de realisatie van het nieuwe natuurgrasveld speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Het sportveld moet goed bestand zijn tegen intensieve bespeling en daarom is het zorgvuldig opgebouwd. Antea Sport heeft het terrein eerst onder het juiste profiel gebracht. Bovendien is de bestaande ondergrond geoptimaliseerd met behulp van speciaal sportveldenzand. Daarmee ontstond een stabiele en duurzame constructie. Vervolgens is de bemestingstoestand op peil gebracht. Voor een goede afwatering voorzag Antea Sport het nieuwe sportveld van CGN Almelo bovendien van een geavanceerd drainagesysteem.

Betrokken begeleiding in het onderhoud

Nadat het natuurgrasveld in augustus 2020 werd aangelegd, is het veld ingezaaid. Inmiddels ligt er al een mooi groen veld, dat flink is aangesterkt om binnenkort in gebruik te worden genomen. Dit voorjaar werkt Antea Sport het nieuwe veld nog verder af met doelen, ballenvangers en veldafscheiding. Om het sportveld in topconditie te houden, krijgt CGN Almelo betrokken begeleiding van Antea Sport in het onderhoud. Vakkundig onderhoud is immers minstens zo belangrijk als een degelijke aanleg. Op het juiste moment de juiste dingen doen met de juiste machines, dat is waar het allemaal om gaat.

Voetbalvereniging Woudrichem

Ons rondje langs de velden eindigt aan de oevers van de Waal, in Woudrichem. Even buiten het vestingstadje ligt de accommodatie van de plaatselijke VV Woudrichem. Het voetbalcomplex is bekend terrein voor Antea Sport. In 2016 verzorgde de sportveldspecialist er naar volle tevredenheid de aanleg van een kunstgrasveld. Die samenwerking beviel zo goed dat Antea Sport ook de renovatie van het natuurgras hoofdveld mocht uitvoeren. Met een doordacht renovatieplan optimaliseerde Antea Sport de waterberging en de waterdoorlatendheid van het voetbalveld. Ook de verharding, dug-outs en afrastering rondom het veld werden vernieuwd. Het veld is inmiddels opnieuw geprofileerd en ingezaaid en wordt dit voorjaar in gebruik genomen.

Heldere communicatie, duurzame relaties

De renovatie in Woudrichem is een mooi voorbeeld van de vele duurzame relaties die Antea Sport door de jaren heen met sportverenigingen heeft opgebouwd. Dankzij een actieve en betrokken houding, heldere communicatie en punctuele werkwijze is Antea Sport uitgegroeid tot een gevestigde naam als specialist in duurzame natuurgrasvelden. Een naam ook die we de komende jaren nog veel zullen tegenkomen. Want als ons rondje langs de velden één ding heeft bevestigd, is het wel dat natuurgras voetbalvelden nog altijd springlevend zijn!

Heeft u vragen? Gosewin Bos Directeur Antea Sport
06-51605828