Antea Sport zorgt met hypermoderne sportaccommodatie voor verbinding en gezelligheid in Burgum

Antea Sport zorgt met hypermoderne sportaccommodatie voor verbinding en gezelligheid in Burgum

Samenwerking en integratie spelen een sleutelrol in de sportaccommodatie van de toekomst. Een prachtig voorbeeld daarvan is sinds dit najaar te bewonderen in Burgum. Antea Sport dacht mee in de planontwikkeling en realiseerde er duurzame voetbalvelden. De velden liggen centraal rond het hypermoderne onderkomen ‘Nye Westermar’ van FC Burgum. Inwoners van het Friese dorp zijn er maar wát blij mee.

Begin van een nieuw tijdperk

De nieuwe sportaccommodatie is in meerdere opzichten het begin van een nieuw tijdperk voor de inwoners van Burgum. Voorzitter Dirk van der Woude van de nieuwe voetbalclub FC Burgum is blij met alle ontwikkelingen. “In ons dorp met zo’n 10.000 inwoners hadden we twee voetbalverenigingen: BCV en vv Bergum. Toen de ledengroei bij beide clubs afnam, werd het steeds lastiger om jeugdteams te formeren. Daarom besloten we vanuit beide verenigingen om te starten met een samengesteld jeugdteam. Dat leverde zoveel successen op dat het resulteerde in een volledige samenwerking van de beide jeugdopleidingen. Uiteindelijk zagen de verenigingen in dat samenvoeging en integratie ons in alle opzichten sterker zouden maken. Een totale fusie tussen beide voetbalclubs was het resultaat. Zo is in juli 2019 onze voetbalclub FC Burgum opgericht.” Leden kwamen niet alleen vanuit de Burgummer bevolking, maar ook vanuit omliggende plaatsen in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Hart voor de sport, de club én de omgeving

Voor deze nieuwe fusieclub moest natuurlijk ook een geschikte accommodatie worden ingericht. Van der Woude: “Zo’n nieuwe accommodatie met herschikking en vernieuwing van de velden biedt ons een unieke mogelijkheid om de verbinding te zoeken met andere sportverenigingen en de lokale gemeenschap. Bovendien kunnen we als kersverse voetbalclub een prachtige nieuwe start maken met zo’n mooie en moderne sportaccommodatie.” De plannen voor deze fusie liepen gelijktijdig met de plannen voor de renovatie van de oude sporthal, die in 2017 afbrandde. Bij die renovatieplannen werd de voetbalvereniging nauw betrokken. Daarbij viel alles op z’n plaats, aldus Van der Woude. “Op de nieuwe accommodatie is tegelijkertijd ook de nieuwe sporthal met kantine én gemeenschapscentrum gekomen. Er werd ons gevraagd om daar ook aan mee te doen. Als FC Burgum willen we graag een sportieve en betrokken voetbalclub zijn. Daarom willen we consequent onze kernwaarden uitdragen: hart voor de sport, hart voor de club én hart voor de omgeving. Vooral die laatste kernwaarde konden we op een prachtige manier vormgeven door mee te werken aan vernieuwing van het sportpark.”

Unieke samenwerking tussen partijen

Van der Woude blikt met grote tevredenheid terug op de bouw van de nieuwe accommodatie. “Het is geweldig om te zien hoe we hier met elkaar de schouders onder hebben gezet. Samen met de burgerinitiatiefgroep en de gemeente Tytsjerksteradiel hadden we drie uitgangspunten. Het sportpark moest open en vitaal zijn, de sporthal moest zorgen voor de verbinding tussen binnen- en buitensport én moest een centrale plek krijgen op het sportpark. Deze drie uitgangspunten stroomlijnen met de doelstelling van de gemeente, die graag vitale verenigingen wil en samenwerking en verenigingsinitiatief daarin als belangrijke aspecten ziet. Antea Sport dacht daarin uitstekend mee en vertaalde onze wensen op een betrokken en deskundige wijze in een prachtige sportaccommodatie. Doordat elke partij vanuit z’n eigen expertise een eigen inbreng had en iedereen het gezamenlijke doel voor ogen hield, zijn we uitstekend in onze missie geslaagd.”

Visitekaartje voor Burgum en omgeving

Een blik op de nieuwe sportaccommodatie volstaat om het enthousiasme van Van der Woude te begrijpen. Omringd door zeven voetbalvelden staat een schitterende sporthal. Het geheel mag met recht een visitekaartje voor Burgum en omstreken worden genoemd. Om binnen- en buitensport met elkaar te verbinden, bestaat het ontwerp van de sporthal en kantine uit veel glas. Een prachtig overdekt buitenterras biedt een panoramisch uitzicht over het hoofdveld. Eén van beide kunstgrasvelden is nieuw aangelegd en voorzien van een hoogwaardige EdelGrass Diamondblade grasmat met milieuvriendelijke EPDM-infill. De beide kunstgrasvelden zorgen dat er het hele jaar door kan worden gevoetbald. Naast twee kunstgrasvelden beschikt het complex ook over natuurgrasvelden. Deze zijn voorzien van nieuwe inrichtingsmaterialen, zodat het hele sportcomplex er weer fris en strak bij ligt. Om parkeeroverlast in de wijk te verminderen, is bovendien een nieuwe ontsluiting gemaakt.

Positief op de kaart

Van der Woude toont zich een ambitieuze voorzitter. “Burgum staat als dorp positief op de kaart in de regio. Ik verwacht dat deze nieuwe sportaccommodatie een positieve aanzuigende werking zal hebben voor nog meer sporten en evenementen in Burgum. Daarnaast is het verbazingwekkend hoe goed de integratie van twee voetbalclubs, elk met een prachtige historie, is verlopen. We kijken als gemeenschap met een brede glimlach terug op een vloeiende samenwerking en een schitterend eindresultaat!”

Heeft u vragen? Aaldert Hooijer Regiomanager Oost
06-51200342