LTC Volta Amersfoort nadert eeuwfeest met nieuwe tennisbanen

LTC Volta Amersfoort nadert eeuwfeest met nieuwe tennisbanen

Weinig tennisverenigingen hebben zo’n bijzonder verhaal als LTC Volta uit Amersfoort. De club bestaat bijna 100 jaar en nadert dit lustrum met vier volledig nieuwe tennisbanen. Antea Sport verzorgt de ombouw van de oude gravelbanen naar de nieuwe TennisPro Vision-banen. We nemen een kijkje op unieke locatie van de Amersfoortse tennisclub en spreken voorzitter Tessa Ackers en uitvoerder Hans van Druten.

Klein geel bordje

Slechts een klein geel bordje aan een lantaarnpaal verraadt het steegje dat toegang geeft tot het park van LTC Volta. Wie het smalle steegje tussen de twee jarendertigwoningen aan de Galvanistraat doorloopt, komt terecht op een bijzondere plek. Het tennispark aan de zuidkant van Amersfoort ligt verscholen tussen vele tientallen woningen, die de tennisbanen aan alle kanten omringen. “Bij de aanleg van de wijk in de jaren ’30 had men nog geen invulling voor de binnenplaats. De aannemer stelde toen voor om er een tennispark van te maken en dat ligt er dus nog steeds”, weet Van Druten.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Tennisbaan   Amersfoort   LTC Volta ()

Op deze vanuit de lucht genomen archieffoto is de bijzondere ligging van het tennispark van LTC Volta goed te zien.

Ook 's winters tennissen

Van Druten is in Amersfoort om de vier oude gravelbanen van LTC Volta om te bouwen naar TennisPro Vision-banen. Voorzitter Tessa Ackers licht toe: “We hadden met de club al een tijdje het voornemen om onze tennisbanen winterproof te maken. Daar hebben we vervolgens hard voor gespaard. Afgelopen winter hebben we drie leveranciers aangeschreven voor een plan van aanpak en een offerte. Die hebben we beoordeeld op criteria als prijs, kwaliteit, samenwerking, duidelijkheid van de offerte en voorziene en onvoorziene kosten. Antea Sport maakte de beste en meest betrouwbare indruk met hun aanpak. In hun plan kwamen onze wensen echt tot leven, waardoor we ons als vereniging zeer serieus genomen voelden. Dankzij hun TennisPro Vision-banen kunnen we straks ook in de winter tennissen.”

Uitdagende aangelegenheid

De ombouw naar TennisPro Vision - een wintervaste kunststof tennisbaan met keramische infill die de speleigenschappen van gravel benadert - is in meerdere opzichten een uitdagende aangelegenheid, vertelt Van Druten. Dat begint al met de bereikbaarheid van de locatie. “Het steegje naar de tennisbanen is slechts 2,40 meter breed. Daar hebben we ons materieel op moeten aanpassen. We gebruiken bijvoorbeeld smaller verdichtingsmaterieel en de trekkers rijden met ingeklapte spiegels door het steegje. Ook hebben we een kleine kraan gebruikt om de oude gravelbanen te ontgraven. Die zijn vervolgens met speciale compacte kiepers afgevoerd. Het is soms even behelpen, maar gelukkig zijn we ook op zulke uitdagingen goed voorbereid.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Tennisbaan   Amersfoort   LTC Volta ()

Het smalle steegje dat toegang geeft tot de tennisbanen van LTC Volta.

Betrokkenheid met de buren

Vanwege de bijzondere ligging van het tennispark speelt de betrokkenheid met de buurt een extra grote rol. Ackers is zeer tevreden over de manier waarop Antea Sport daar invulling aan geeft. “Antea Sport heeft echt oog voor de buren. Uit het plan van aanpak bleek al dat ze hier goed over nadachten en ook in de praktijk betrekt Antea Sport de buurt heel goed bij de werkzaamheden. Er is veel en goed overleg en we proberen de overlast voor de buurt zoveel mogelijk te beperken. Dat doen we onder andere met een speciale groepsapp, waarin we de buren tijdig informeren over wat er de komende dagen gebeurt. Door die goede communicatie en korte lijnen met Antea Sport is de buurt gelukkig heel begripvol. Laatst hadden we bijvoorbeeld een paar parkeerplaatsen nodig voor een container. Toen we dat een paar dagen van tevoren appten, hield de buurt daar netjes rekening mee.”

Duurzame en efficiënte aanpak

Ook de onderbouw van de tennisbanen bracht de nodige uitdagingen met zich mee, aldus Van Druten. “De nieuwe tennisbanen moeten voldoen aan de KNLTB-normen, maar de onderbouw was daar niet geschikt voor. In plaats van lava lagen er sintels en de oude zandlaag bevatte heel weinig zand. Om de ombouw duurzaam en efficiënt te laten verlopen, hergebruiken we deze materialen in plaats van ze uit te graven. De oude sintels vullen we aan met nieuwe lava en de oude zandlaag krijgt een extra laag van 10 cm. Daarnaast hebben we een nieuwe drainage aangelegd, omdat de oude zandlaag niet voldeed voor een goede afwatering.” Kiwa keurt iedere stap in het proces om te waarborgen dat de banen straks aan de KNLTB-normen voldoen. Omdat de ruimte op de accommodatie enigszins beperkt is, heeft de club een ontheffing gekregen om de uitloopstroken wat kleiner te maken.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Tennisbaan   Amersfoort   LTC Volta ()

De oude onderbouw wordt zoveel mogelijk hergebruikt, om de ombouw van de tennisbanen duurzaam te laten verlopen en de kosten beheersbaar te houden.

Blij met het resultaat

Ackers laat namens LTC Volta weten erg blij te zijn met het eindresultaat en de samenwerking met Antea Sport. “Met elkaar hebben we er echt iets moois van gemaakt. Wat erg prettig is, is dat Antea Sport ons ook veel ruimte gaf om bepaalde werkzaamheden met onze eigen vrijwilligers uit te voeren. Op 1 april opent traditiegetrouw het tennisseizoen en door de goede planning kunnen we gelijk dat weekend voor het eerst op de nieuwe banen tennissen. We kijken daar erg naar uit!”

Tennisbaan   Amersfoort   LTC Volta ()

LTC Volta is erg blij met het eindresultaat: drie nieuwe TennisPro Vision-banen en één minibaan.

Heeft u vragen? Wouter Visser Regiomanager Oost
06-10935688