Waadhoeke maakt overstap naar hybride Grassmaster-velden
Gras als het kan, kunstgras als het moet: dat is de essentie van het sportbeleid dat de Friese gemeente Waadhoeke in 2019 opstelde. “Met onze hoeveelheid speeluren en de grote hoeveelheid beschikbare ruimte kunnen we het best uit de voeten met hybride-voetbalvelden”, aldus wethouder Kees Arendz. Antea Sport verzorgt de ombouw van de voetbalvelden voor de Friese gemeente.
Gedegen onderzoek
In 2021 startte de gemeente Waadhoeke met het doorvertalen van het sportbeleid in een beheer- en onderhoudsplan. Dat gebeurde in nauw overleg met de verenigingen, vertelt fieldmanager Rene Kamstra. “We hebben samen onderzocht welke voetbalvelden het best zouden passen bij de bezettingsgraad van onze verenigingen. Daarbij zijn we geholpen door Erik Baas, die eerder KNVB-verenigingsadviseur voor Friesland is geweest.”
Hybride Grassmaster-voetbalvelden
De werkgroep kwam uiteindelijk tot de conclusie dat hybride-voetbalvelden het best passen bij het gebruik en de beschikbare ruimte van de voetbalverenigingen. “Toen die uitkomst er eenmaal lag, stond het voor ons als een paal boven water dat we Grassmaster-velden wilden. Deze velden kunnen we goed zelf schoon houden. Dat is met andere hybride-velden niet altijd het geval. Als we de velden om het jaar scheren, kunnen we met een schone lei beginnen”, aldus Kamstra.
Vier voetbalvelden omgebouwd
Antea Sport is momenteel volop bezig om de ombouw naar gras en hybride te realiseren. Dat gebeurt op twee sportaccommodaties binnen de gemeente: op sportpark De Lytse Trije in Sexbierum worden twee voetbalvelden omgebouwd tot een Grassmaster-veld en een wetra-veld. Ook op het grootste complex binnen de gemeente – sportpark Schatzenburg in Menaam – maken twee oude velden plaats voor twee nieuwe velden. Dit zijn allebei Grassmaster-velden.