Eerste biologisch afbreekbare kunstgrasveld ter wereld geopend

Afgelopen zaterdag is in Emmen het allereerste biologisch afbreekbare kunstgrasveld ter wereld geopend. Samen met diverse partners verzorgde Antea Sport de aanleg van dit GreenBlade-voetbalveld bij de plaatselijke voetbalclub EHS ’85.

Innovatie van grote betekenis

Dat het biologisch afbreekbare kunstgrasveld een innovatie van grote betekenis is, blijkt wel uit de enorme belangstelling waaronder het veld werd geopend. Vele belangstellenden zagen hoe negen jeugdspelers van de club het veld openden door samen met wethouder Pascal Schrik te scoren.

Volledig biologisch afbreekbaar

Het voetbalveld in Emmen is het eerste voetbalveld waarbij alle componenten - van infill tot kunstgras en van backing tot coating - biologisch afbreekbaar zijn. Daarmee is dit veld een baanbrekende innovatie in de ontwikkeling van duurzame sportvelden. Antea Sport ontwikkelde het veld samen met partners Senbis, Sweco, Edel Grass en TenCate naar aanleiding van een tender van het ministerie van VWS in 2019.

BOSA-subsidie

Tijdens de opening maakte Paul van der Kolk (Sportinnovator) geen geheim van zijn enthousiasme over het veld in Emmen. Wat hem betreft komt het biologisch afbreekbare kunstgrasveld zelfs in aanmerking voor BOSA-subsidie (Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties).

Doorpakken

Directeur Gerard Nijhoving van Senbis prees de proactieve opstelling van de voetbalclub bij de aanleg van dit duurzame kunstgrasveld. Ook riep hij andere gemeenten op om het voorbeeld van EHS ’85 te volgen en door te pakken met het verduurzamen van hun sportaccommodatie. “Ik ben van mening dat we naast een energietransitie ook een materiaaltransitie nodig hebben, waarbij we overstappen naar materialen die duurzaamheid stimuleren.”

Heeft u vragen? Gosewin Bos Directeur Antea Sport
06-51605828