Ongeëvenaarde duurzaamheid, maximale spelbeleving: het hockeyveld van de toekomst

Ongeëvenaarde duurzaamheid, maximale spelbeleving: het hockeyveld van de toekomst

“Spelen jullie echt al zó lang op dit veld?!” Hans de Waal raakt er inmiddels aan gewend: de even lovende als verbaasde reacties die veld 2 van ‘zijn’ WMHC steevast losmaakt. Het hockeyveld in Wageningen wordt al elf jaar intensief bespeeld, maar doorstaat de tand des tijds glansrijk. De unieke vezels in het veld zijn één van de vele doordachte innovaties waarmee Antea Sport succesvol aan de weg timmert als totaalpartner voor hoogwaardige en onderhoudsvriendelijke hockeyvelden, waarin optimale duurzaamheid, een lange levensduur en maximale spelbeleving harmonieus samenkomen.

Een feest om op te hockeyen

“Kijk eens hoe prachtig vlak het veld nog is! Na elf jaar intensief hockeyen nog steeds een biljartlaken, dat is toch uniek?”, vertelt De Waal glunderend. Het hockeyveld is geliefd binnen zijn club én bij tegenstanders. “Spelers hockeyen graag op dit veld vanwege de fijne en toegankelijke speeleigenschappen. De balsnelheid is extreem hoog, de balstuit perfect voorspelbaar en het veld biedt lekker veel stabiliteit en grip. Daardoor is er nauwelijks blessuregevaar en kan er, zelfs na elf jaar, nog heerlijk onbevangen op worden gehockeyd. En wat ook prettig is, is dat het licht er nauwelijks op reflecteert. Voor de gemiddelde hockeyer is het echt een feest om op dit veld te spelen”, aldus De Waal.

Extreem duurzaam en zeer slijtvast

Het geheim van het veld zit ‘m in de extreem duurzaam gekroesde vezels. Aaldert Hooijer van Antea Sport vergelijkt de knit-d-knit-technologie treffend met het krullen van je haar. “Met een krultang is de rek er relatief snel weer uit, terwijl je krullen met een permanent veel langer in vorm blijven. De knit-d-knit-technologie zorgt er op een soortgelijke manier voor dat de vezels van het oorspronkelijke Triple-T-veld en het daaruit doorontwikkelde Edel ID-veld hun vorm ook veel langer vasthouden. Het geeft het veld een duurzaam en zeer slijtvast karakter en maakt ons veld zelfs letterlijk uniek”, aldus Hooijer, doelend op het feit dat Antea Sport met Edel Grass de enige hockeyveldenleverancier is die met behulp van knit-d-knit-technologie een lange levensduur en een optimale spelbeleving verenigt, waar alle andere leveranciers weliswaar de goedkopere, maar veel minder duurzame textureertechniek toepassen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Hockeyveld Wageningen WMHC ()

De vier hockeyvelden van WMHC, met op de voorgrond het Edel ID-hoofdveld (links) en het elf jaar oude Triple-T-veld (rechts)

Beduidend lagere kosten op lange termijn

Veel scheelde het overigens niet of het Triple-T-veld was er niet gekomen. De gemeente Wageningen was sceptisch over de investering en stond op het punt om voor een conventioneel hockeyveld te kiezen. Op de valreep wist De Waal de gemeente op grond van de veel betere afschrijvingstermijn te overtuigen om toch voor het naar Taeke Taekema vernoemde Triple-T-veld te kiezen. Hij was er heilig van overtuigd dat het veld veel duurzamer was en dat het veld de fijne speeleigenschappen veel langer vasthoudt. “Het veld was qua aanschaf weliswaar wat duurder, maar door de veel langere levensduur vielen de kosten op de lange termijn beduidend lager uit. We zijn daarom nog steeds ontzettend blij dat de gemeente toch voor het Triple-T-veld heeft gekozen”, licht De Waal toe.

Onderhoudsvriendelijk en zuinig in waterverbruik

De lagere lange-termijn-kosten dankt het Triple-T-veld naast z’n aanzienlijk langere levensduur ook aan het onderhoudsvriendelijke karakter. De extreem slijtvaste monofilamentvezels zorgen namelijk niet alleen voor een uitstekende stabiliteit, maar maken het veld ook beduidend minder gevoelig voor verkitting, verstopping en algvorming. Bovendien houden de vezels het water veel beter vast. Daardoor bedraagt het waterverbruik per wedstrijd slechts 4 m3. Het veld kan zelfs droog worden bespeeld, zonder dat het ten koste gaat van de levensduur.

Betere prestaties in alle opzichten

“Eveneens in 2010 is hier ook een conventioneel hockeyveld van een andere leverancier aangelegd. Daardoor konden we beide velden heel goed met elkaar vergelijken. Het is onvoorstelbaar hoeveel beter het Triple-T-veld in alle opzichten presteert. Inmiddels is ook ons hoofdveld omgebouwd naar een Edel ID-waterveld, wat feitelijk de nog verder geoptimaliseerde versie van het Triple-T-veld is. Zowel spelers als beheerders zijn er ontzettend blij mee. Ook de samenwerking met Antea Sport is bijzonder prettig. De communicatie is helder en er wordt fijn en goed meegedacht. Dat merkten we bijvoorbeeld toen ze het oude lava-rubber hebben hergebruikt voor een nieuwe gesloten fundering. Daardoor bleven de kosten beperkt, terwijl het een perfecte onderbouw is geworden”, aldus De Waal.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Hockeyveld Wageningen WMHC Hans de Waal en Arre Jan van Willigen

Hans de Waal (links) en beheerder Arre-Jan van Willigen (rechts)

Praktisch en doordacht: beregening van onderaf

De knit-d-knit-technologie is niet de enige innovatie waarin het vindingrijke DNA van Antea Sport terugkomt. Ook in andere innovaties voor hockeyvelden toont de sportveldspecialist zich een vooruitstrevende en duurzame partner. Een mooi voorbeeld is het FieldFlow-ondervloeiingssysteem, waarmee watervelden van onderaf worden beregend. Intelligente sensoren reguleren het waterniveau en zorgen voor een constante en gelijkmatige vochtigheid van het veld, waardoor de speeleigenschappen formidabel zijn. Bovendien toontFieldFlow ook z’n praktische kant: vuil, algen en mos kunnen eenvoudig uit het veld worden gespoeld en het water kan zelfs bij vorst gewoon in het hockeyveld blijven staan, zonder dat het bevriest.

Veelzijdig, gebruiksvriendelijk en duurzaam

FieldFlow is onlangs als pilot geïnstalleerd in een hockeyveld bij Let’s Stick Together in Den Haag. Sindsdien is Antea Sport het systeem op meerdere fronten actief aan het doorontwikkelen. De fundatie van het veld wordt bijvoorbeeld geschikt gemaakt voor iedere ondergrond, waarbij eigenschappen als waterdichtheid, stabiliteit en draagkracht intact blijven. Ook het gebruiksgemak rondom de aansturing van het systeem wordt steeds verder geoptimaliseerd. Naast veelzijdigheid en gebruiksgemak is ook duurzaamheid een belangrijke pijler van FieldFlow. In dat kader maakt Antea Sport het systeem eveneens geschikt voor het hergebruik van water. Door middel van een ingenieus waterbuffersysteem levert FieldFlow niet alleen voor het sportcomplex zelf, maar ook voor de omgeving een belangrijke bijdrage in goed gereguleerd watermanagement.

Minder zand, meer beleving: het snelle zandveld 2.0

De laatste innovatie waarop we inzoomen, is het baanbrekende zandveld 2.0. Antea Sport ontwikkelde het snelle veld samen met de KNHB als antwoord op de vraag van hockeyclubs die wel de speelsnelheid van een waterveld willen, maar niet de hogere aanschafprijs. Het zandveld 2.0 is voorzien van speciaal zand, dat dieper in het gras ligt. Daardoor heeft het veld niet alleen een mooiere uitstraling en minder opspringend zand dan een conventioneel zandveld, maar ook een veel hogere snelheid. Het pilotveld, dat Antea Sport een jaar geleden bij AMHC in Alkmaar plaatste, werd zeer positief ontvangen.

Nieuw op de Sportvloerenlijst

Inmiddels ligt er ook een zandveld 2.0 bij HKC Aurora in Haarlem en HC Baarle in Baarle-Nassau. Deze zomer wordt het volgende zandveld 2.0 aangelegd bij HC Haarlem. Ook hockeybond KNHB en korfbalbond KNKV zijn overtuigd van de toegevoegde waarde van het snelle zandveld. Beide zijn bezig om het veld op de Sportvloerenlijst te krijgen. Werkgroepvoorzitter Jan Tonny Visser licht toe: “We zijn heel blij met het nieuwe zandveld. Speltechnisch is het een enorme vooruitgang. Eindelijk spelen we weer echt op gras in plaats van op zand! Hopelijk is het snelle zandveld een opmaat naar meer nieuwe innovaties en doorontwikkelingen.”

Heeft u vragen? Aaldert Hooijer Regiomanager Oost
06-51200342