Vier padelbanen geven Sportaccommodatie van het Jaar extra aantrekkingskracht

Vier padelbanen geven Sportaccommodatie van het Jaar extra aantrekkingskracht

Bij de Sportaccommodatie van het Jaar mag padel als snelst groeiende sport ter wereld natuurlijk niet ontbreken. En dus liet tennisvereniging De Leechkamp uit Burgum er geen gras over groeien. Er kwam een peiling naar de belangstelling voor padel. De leden lieten er geen twijfel over bestaan: die padelbanen op ‘hun’ sportpark Koningsland moesten en zouden er komen!

Dronefoto: Matthijs Tilma

Sportaccommodatie van het Jaar

De opening van de padelbanen ligt nog vers achter ons als we het bouwteam op locatie ontmoeten. Het is gezellig druk rondom de vier padelbanen, die twee weken geleden feestelijk in gebruik werden genomen. Voorzitter Simon Soet, adviseur Hans Lolkema en regiomanager Aaldert Hooijer van Antea Sport zien hoe er in de padelkooien al fanatiek wordt gepadeld. “We zijn ontzettend blij met onze padelbanen”, vertelt Soet enthousiast. “Vorig jaar zijn de sporthal en de voetbalvelden door NOC*NSF tot Sportaccommodatie van het Jaar verkozen. Met de padelbanen geven we het hele sportpark nóg meer extra aantrekkingskracht!"

Grote betrokkenheid

Het is amper een halfjaar na de opening van de Nije Westermar als voorzitter Soet eind 2021 namens ‘zijn’ tennisvereniging bij Lolkema aanklopt om de haalbaarheid van padel op sportpark Koningsland te onderzoeken. “Evenals de meeste tennisclubs in Nederland hadden wij ook te maken met teruglopende ledenaantallen. Met padelbanen wilden we De Leechkamp nieuw elan geven”, aldus Soet. De leden reageerden unaniem enthousiast op het idee om padel naar Burgum te halen en dus konden de plannen verder worden vormgegeven.

Met de uitstekende herinneringen aan de recente samenwerking met Antea Sport nog vers in het geheugen hoefde Lolkema - zelf ook actief lid van zowel de voetbal- als de tennisvereniging - niet lang na te denken. “De samenwerking bij de bouw van de Nije Westermar heeft wel aangetoond dat je samen sterk staat. Die samenwerking met Antea Sport verliep zo bijzonder prettig dat het voor de hand lang om de expertise en kennis van Antea Sport opnieuw te gebruiken om ook van dit padelproject iets heel moois te maken”, aldus Lolkema.

In het voorstadium dacht Antea Sport al proactief mee. Zo organiseerde de sportveldspecialist al vroeg in het traject een mogelijkheid voor De Leechkamp om in Harlingen en Franeker bij bestaande padelbanen van Antea Sport te kijken. “De betrokkenheid van Antea Sport hebben we als zeer prettig ervaren”, vertelt Soet. “Het bezoek aan bestaande padelbanen heeft ons veel praktische inzichten opgeleverd. Ook het feit dat Antea Sport tijdens dit bezoek zelf aanwezig was, getuigt van grote betrokkenheid.”

Kwalitatief en duurzaam

Tijdens het bezoek aan Harlingen en Franeker raakten de bezoekers van De Leechkamp enthousiast over de Padel-iD-banen. Deze panoramische padelkooien zijn in Nederland geproduceerd en vervaardigd uit hoogwaardige materialen die uitstekend berekend zijn op het Nederlandse klimaat. Ook de ondergrond is bij uitstek geschikt voor aantrekkelijke wedstrijden. Zo ligt het kunstgras bijvoorbeeld op duurzaam en ultra-waterdoorlatend beton, wat een perfecte en zuivere balstuit oplevert. Daarmee voldoet de Padel-iD-baan perfect aan de eisen die De Leechkamp stelde als het gaat om kwaliteit en duurzaamheid.

Omdat zowel de gemeente Tytsjerksteradiel als de Stichting Waarborgfonds Sport voor 50% garant wilde staan, kon de lening worden aangevraagd en stond het licht voor de bouwplannen definitief op groen. Meteen nadat voor Antea Sport was gekozen, sloegen de drie partijen - Antea Sport, Hans Lolkema en De Leechkamp - de handen ineen.

Hooijer: “Net als bij het project voor FC Burgum vormden we een sterk bouwteam, waarin we elkaar helpen en samenwerken. Onze ontwerper Peter Huistra heeft samen met de vereniging verschillende varianten in 3D uitgewerkt. Zo konden we vooraf goed inzichtelijk maken hoe het park eruit zou zien en konden we heldere keuzes maken. Dankzij korte lijnen konden we snel schakelen en hebben we goed over alle relevante aspecten nagedacht."

Vier padelbanen

Met vier padelbanen zet De Leechkamp vol in op padel. “We hebben daar bewust voor gekozen, zodat er naast voldoende wedstrijdruimte ook gelegenheid is voor training en evenementen. De locatie leende zich er bovendien goed voor”, licht Lolkema toe. “De drie tennisbanen die plaatsmaakten voor de padelbanen, waren net technisch afgeschreven. Bovendien ligt het clubhuis nu mooi centraal tussen de vier padel- en de zes overgebleven tennisbanen in. En het aangrenzende buitenterras zorgt voor verbinding en gezelligheid, zoals de Nije Westermar dat ook doet. Het was fijn dat Antea Sport ook de aanleg van het terras verzorgde. Zo hadden we voor alle werkzaamheden één aanspreekpunt. Dat werkt heel prettig.”

Hooijer, Lolkema en Soet blikken positief terug op de realisatie van de padelbanen. Soet: “Toen we dit voorjaar startten met de bouw, hoopten we dat we de padelbanen nog dit jaar goed konden gebruiken. Tegelijk wisten we dat dat best een beetje ambitieus was. Maar met dank aan een plezierige samenwerking met Antea Sport, en in bijzonder met uitvoerder Derk Kuiper, is dat toch gelukt. Omdat de onderlinge communicatie soepel verliep en Antea Sport de planning strak in de gaten hield, konden we de banen begin oktober feestelijk openen. We kunnen gerust zeggen dat onze tennisvereniging extra aantrekkelijk is geworden, maar dat ook de uitstraling van het gehele sportpark er flink op vooruit is gegaan."

Padelbaan   Burgum   TV De Leechkamp

Voorzitter Simon Soet, projectmanager Aaldert Hooijer (Antea Sport) en adviseur Hans Lolkema bij de nieuwe padelbanen in Burgum

Heeft u vragen? Wouter Visser Regiomanager Oost
06-10935688